Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lubię, gdy mięso drobiowe po przyrządzeniu nie jest suche. Filety przygotowane według tego przepisu są soczyste i pełne smaku, a swoim wyglądem przypominają jeże, co z pewnością spodoba się dzieciom.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marynata:
    3 łyżki oleju
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    szczypta soli

    2 pojedyncze filety z kurczaka
    10 dag wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa.
    2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Następnie włożyć do miski z marynatą na co najmniej dwie godziny.
    3. Mięso lekko wytrzeć z nadmiaru marynaty. Naciąć około 10 razy każdy filet niezbyt głęboko, tworząc małe kieszonki. Boczek pokroić w słupki lub kostkę. Wkładać kawałki boczku do naciętych kieszonek, tak by lekko wystawały ponad mięsem.
    4. Filety piec w rękawie wraz z pozostała marynatą około 1 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia naciąć rękaw. Podawać z ziemniakami, np. pieczonymi i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować