Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaicić. Pyszny, szybki i prosty przepis. Filety przygotowane w ten sposób mogą być przekąską lub stanowić podstawę obiadu.
1 min
Średni
Składniki:
4 filety z drobiu
2 łyżki majonezu
2 jaja
Mała puszka kukurydzy
10 dag żółtego sera
Pół szklanki mąki (lub więcej)
1 szklanka mleka
1 łyżka oliwy
1 cebulka
2 łyżki majonezu
Pęczek koperku
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Filety z kukurydzą - placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyść z kawałków tłuszczu, pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, starannie wymieszać.
Mąkę połączyć z mlekiem, oliwą, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek – powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Dodać odsączoną kukurydzę, posiekany koperek, pokrojoną w drobną kostkę kukurydzę, starty na tarce żółty ser oraz kurczaka. Starannie wymieszać. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto.
Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką, kłaść na olej i smażyć do zrumienienia. Gdy przyrumienią się z dwóch stron, zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placuszki podawać na gorąco
Komentarze