Filety z indyka z sosem musztardowym i puree z bekonem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Filety z indyka z sosem musztardowym i puree z bekonem

  • 45 min

Składniki:

  • 20 g masła, 8 filetów z indyka, 2 szalotki, drobno posiekane, 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki musztardy francuskiej. Puree z bekonem: 1 kg ziemniaków, obranych i grubo pokrojonych, 2 plasterki bekonu bez skóry, grubo pokrojone, 20 g masła, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka szczypiorku, grubo pokrojonego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Filety z indyka z sosem musztardowym i puree z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować puree: ugotować ziemniaki na parze, w tym czasie podsmażyć bekon na patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W misce ugnieść ugotowane ziemniaki z masłem i śmietaną, dodać szczypiorek i bekon, wymieszać. Połowę masła rozpuścić na patelni i podsmażyć filety, aż się zrumienią z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić, a następnie rozpuścić na niej pozostałe masło i mieszając, smażyć szalotki i czosnek, aż zmiękną. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut bez przykrycia. Wmieszać śmietanę i musztardę, dodać filety i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Filety polane sosem posypać dodatkowym szczypiorkiem i podawać z puree.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Indyk Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować