Filety z halibuta po normandzku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryby na polskich stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety halibuta
    5 dużych jabłek
    2 cebule
    1 szklanka cydru
    3 łyżki octu jabłkowego
    3 łyżki masła klarowanego
    pół pęczka szczypiorku
    sól i pieprz

Filety z halibuta po normandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety z halibuta po normandzku 1. Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut.
    Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły.
    Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawiłem
    solą i pieprzem. Polałem filety i posypałem posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy