Ryby na polskich stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety halibuta
5 dużych jabłek
2 cebule
1 szklanka cydru
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki masła klarowanego
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz
Filety z halibuta po normandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut.
Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły.
Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawiłem
solą i pieprzem. Polałem filety i posypałem posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze