Filety w cieście naleśnikowym

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, zwłaszcza gdy pomaga mi moja 2-letnia córeczka Klaudia.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 20 dag żółtego sera
    ● czerwona papryka
    ● puszka kukurydzy
    ● pęczek szczypiorku
    ● 2 jajka
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 1/4 szkl. mleka
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy,
    cienko rozbijamy. Oprószamy
    solą i pieprzem.
  • 2. Z mąki, jajek, mleka i 1/4
    szklanki wody przygotowujemy
    ciasto naleśnikowe. Obtaczamy
    filety i smażymy na
    rozgrzanym oleju.
  • 3. Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Szczypiorek
    myjemy, osuszamy i siekamy.
    Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Kukurydzę
    osączamy.
  • 4. Kotlety wkładamy do naczynia
    żaroodpornego. Posypujemy
    kukurydzą, papryką
    i serem. Pieczemy ok. 5 minut
    w temp. 180 °C, aż ser się
    roztopi. Wyjmujemy i posypujemy
    szczypiorkiem.

Porady

Kotlety podajemy na gorąco. Najczęściej serwuję je z ugotowanymi ziemniakami i surówką np. z kapusty pekińskiej i marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować