Filety rybne w sosie jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne połączenie ryby z sosem jabłkowym. Danie można podać z ziemniakami prosto z wody lub ciemnym pieczywem.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    8 filetów rybnych z limandy
    Sól, pieprz
    Mąka krupczatka do panierowania
    Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
    Składniki sosu:
    2 duże jabłka winne
    1 szklanka białego, wytrawnego wina
    Sok i skórka z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    Szczypta cynamonu
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety rybne w sosie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do rondla wraz z cukrem i masłem. Całość wymieszać i dusić około 5 minut. Następnie dodać wino, skórkę z cytryny, cynamon, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem.
    Filety oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć w oleju z masłem panierowane w mące na złoty kolor. Filety spożywać bezpośrednio po usmażeniu z sosem jabłkowym.

Porady

1. Filety przed smażeniem można namoczyć w mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować