Filety świeżego leszcza delikatnie przyprawione przyprawą do ryb i smażone na patelni są doskonałe na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa..............SMACZNEGO!!!
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
leszcz świeży około 2,5 kg,
przyprawa do ryb 1/2 opakowania,
sok z 1 cytryny,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Filety leszcza smażone na patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżego leszcza oczyścić z wnętrzności, zeskrobać łuski, opłukać i wyfiletować na d wa płaty, usunąć ości-z reszty ryby po filetowaniu ugotowałam zupę.
2.Płaty pokroić na mniejsze porcje, opłukać w zimnej wodzie , osuszyć ręcznikiem papierowym.
3.Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb i pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na godzinę.
4.Na gorącym oleju smażyć obtoczone w mące filety na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
5.Usmażone filety odłożyć na talerz, smażyć następne porcje ryby.
Komentarze