Filety drobiowe w szynce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podaję je na spotkaniach ze znajomymi, gdyż pięknie prezentują się na stole.

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● 6 łyżek oliwy
    ● łyżka suszonego rozmarynu
    ● sól, pieprz
    ● 8 plastrów szynki
    ● ostra mielona papryka
    ● ząbek czosnku
    ● cebula
    ● 3 marchewki
    ● 3 łodygi selera naciowego
    ● 2 małe kabaczki
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● spiralnie pokrojona skórka z cytryny
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● 125 ml białego wytrawnego wina

Filety drobiowe w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy,
    osuszamy i smażymy
    na 3 łyżkach rozgrzanej
    oliwy. Wyjmujemy, posypujemy rozmarynem,
    solą i papryką. Każdego
    fileta owijamy 2 plastrami
    szynki, a następnie spinamy
    wykałaczką. Przykrywamy
    i odkładamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Czosnek i cebulę obieramy
    i siekamy. Marchewki, selera
    i kabaczki obieramy i kroimy
    w słupki. Na reszcie oliwy
    smażymy cebulę, aż będzie
    miękka. Dodajemy czosnek
    i warzywa. Smażymy 3-4 minuty,
    mieszając.
  • 3. Koncentrat pomidorowy
    mieszamy z winem, wlewamy
    do warzyw. Doprawiamy do
    smaku i mieszamy. Wkładamy
    mięso i gotujemy ok. 15 minut
    na małym ogniu. Podajemy
    posypane posiekaną natką
    pietruszki i udekorowane
    skórką z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy