Filet z kurczaka w panierce kukurydziano-owsianej z mieszanką kasz

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe danie obiadowe. Filet w takiej panierce jest złocisty i chrupiący, a mieszanka kasz urozmaica je.

Składniki:

  • Składniki:
    filet:
    2 piersi z kurczaka,
    zmiksowane płatki kukurydziane, owsiane i bułka tarta,
    jajko,
    olej kokosowy, (może być inny tłuszcz do smażenia),
    sól, curry, ostra papryka, zgnieciony przez praskę ząbek czosnku,
    oraz kasza ( u mnie 100g):
    50 g pęczaku jęczmiennego,
    30 g kaszy bulgur,
    20 g zielonej soczewicy,
    ok. 400 ml gorącej wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w panierce kukurydziano-owsianej z mieszanką kasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    filet:
    Filety rozbijamy lekko tłuczkiem ( najlepiej przez np. woreczek foliowy). Jeśli jest zbyt gruby to możemy przeciąć na pól. Fileta nacieramy czosnkiem i przyprawami.
    Mięso panierujemy w jajku i mieszance płatków. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na oleju kokosowym. Odsączamy na ręczniku papierowym.
    kasza:
    Wszystkie kasze daję na sitko i przelewam zimną wodą.
    Na patelnie ( lub garnek) wylewamy około 300 ml wody, zagotowujemy i wrzucamy kaszę. Gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Jeśli jest potrzeba to dolewamy stopniowo resztę gorącej wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka ok. 15-20 min.
    Podajemy z usmażonym filetem. Smacznego!

Porady

Rady: Ja zawsze robię większą ilość mieszanki płatków i mam na kilka razy. Najczęściej miksuję je w proporcjach 1 porcja bułki tartej, 1 porcja płatków owianych do 2 porcji płatków kukurydzianych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować