Filet z suma z lekką sałatką

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Dzis zapraszam na rybno - sałatkowy duet obiadowy, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Obiad był pyszny, aromatyczny, a także zdrowy i pożywny. Takie rozwiązania lubię najbardziej :D

  • 30 min

Składniki:

  • RYBA
    - filet z suma
    - czosnek granulowany
    - pieprz ziołowy
    - oliwa z oliwek
    - sól
    - masło klarowane

    SAŁATKA
    - mix sałat
    - pomidorki koktajlowe
    - marynowane pieczarki

    KOPERKOWY VINEGRET
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1 łyżka syropu z agawy
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - szczypta soli
    - pieprz czarny

    DODATKI
    - dressing jogurtowo - koperkowy lub jogurt
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Filet z suma z lekką sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, dzielimy na mniejsze porcje i smarujemy je oliwą z oliwek. Każdy kawałek oprószamy solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 2. Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i syropem z agawy, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do dużej miski dodajemy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz marynowane pieczarki i łączymy wszystko z koperkowym sosem vinegret.
  • 3. Filety z suma smażymy na maśle klarowanym przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia przykrywamy patelnię na około 1 minutę, aby poddusić kawałki ryby i nadać jej soczystości. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować