Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 3 min
  • Średni

Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe. Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

  • 1 godz. 3 min
  • Średni

Składniki:

  • 230 g filetu z sandacza ze skórą
    100 g dowolnego makaronu
    2 plastry sera topionego Złoty Ementaler Sertop
    2 kromki chleba pszennego tostowego
    1 łyżeczka ulubionych ziół
    20 g masła klarowanego
    1 cytryna
    garść posiekanej zielonej pietruszki
    150 ml śmietany 30%
    kilki grzybków do dekoracji
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwa równe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron.
  • 3. W tym czasie w blenderze miksujemy chleb tostowy, odrobinę masła klarowanego, zioła, ser topiony i odrobinę soku z cytryny, tak aby powstała nam kruszonka.
  • 4. Gotową kruszonkę układamy na filetach z ryby i rumienimy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez kilka minut.
  • 5. W garnku z osoloną i gotującą się wodą gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu obok ryby.
  • 6. Na pozostałym maśle smażymy grzybki do udekorowania naszego dania.
  • 7. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodając do niej sok z cytryny, skórkę z cytryny sól i pieprz. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby powstał nam gładki cytrynowy sos podajemy, który podajemy do naszego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

http://www.serkiwkuchni.pl

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować