Tak podane mięso jest soczyste i przepyszne .Najlepiej smakuje z ratatujwarzywnym lub surówką.
1 godz. 10 min
Składniki:
2 większe piersi z kurczaka ok 500 g
ziemniaki - 400 gramów
żółtka jaj - 2 sztuki
3-4 ząbki czosnku (zależy kto jak woli )
mąka - 2 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia
Filet z piersi kurczaka w ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Czosnek obieramy , wyciskamy przez praskę , dodajemy sporą ilość soli
i pieprzu - mniej .Rozcieramy nożem aby wyszła nam papka do posmarowania
kotletów.
2 Filety, myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym . Filetujemy
na mniejsze porcje Jeżeli są bardzo duże przecinamy je wzdłuż na
pół ) i lekko rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy z jednej strony
przygotowaną papką czosnkową z solą i pieprzem , kładziemy jeden na
drugim , aby mięso przeszło Odstawiamy w chłodne miejsce
3 Obieramy ziemniaki , ścieramy na tarce o grubych oczkach , odsączamy z
nadmiaru płynu .Masę ziemniaczaną łączymy z żółtkami doprawiamy
solą i pieprzem ( z umiarem )
4 Mięso należy opruszyć mąką i obłożyć ziemniakami .
5 Smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor
6 Podajemy z różnymi warzywami tzw Ratatuj warzywne :)
Komentarze