FILET Z KURCZAKA "ZAPIEKANKA"

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne i proste danie, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu a efekt smakowy zaskakuje. Wspaniały zamiennik tradycyjnych kotletów.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    25 dag pieczarek
    mała cebula
    kawałeczek papryki
    łyżka masła
    pieprz
    sól
    przyprawa do kurczaka
    1 łyżeczka keczupu
    2 łyżeczki majonezu
    olej do smażenia około 1 łyżka
    6 plasterków żółtego sera
    szczypta tymianku

Filet z kurczaka "zapiekanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy filet lekko rozbijamy, nacieramy przyprawą do kurczaka i obsmażamy delikatnie na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można wlać troszkę tłuszczu który został na patelni ze smażenia filetów.
  • 2. Pieczarki obieramy kroimy w półplasterki lub w kostkę, cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy pieprz i sól do smaku oraz szczyptę tymianku i podsmażamy na maśle. Do usmażonych pieczarek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i razem mieszamy.
  • 3. Każdy filet smarujemy keczupem, na każdy wykładamy podsmażone pieczarki, pieczarki smarujemy majonezem i na majonez wykładamy żółty ser (po 3 plasterki na każdy filet).
  • 4. Filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy