Filet z kurczaka z ziemniakami i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka czyścimy, kroimy w podłużne kawałeczki.
Do miski wlewamy olej, wszystkie przyprawy i pokrojonego kurczaka.
Marynujemy najlepiej całą noc w lodówce.
Mięso smażymy na patelni. Gdy nabierze ładnego koloru (ja lubię jak się przypiecze) zalewamy szklanka przegotowanej wody. Chwilę gotujemy, dodajemy śmietanę (jeżeli ktoś nie chce żeby się sos zważył do śmietany można dodać gotującej wody z mięsa). Do zagęszczenia sosu dodajemy łyżkę mąki. Do całości wsypujemy pieczarki.
2.Pieczarki obieramy, zalewamy 1/2 szkl wody i czekamy aż woda wyparuje.
Dodajemy masło, aby się podsmażyły.
3.Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Marchewkę ścieramy na tarce. Pomidor kroimy w kostkę.
Wszystko razem łączymy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Jeżeli ktoś nie chce sosu można mięso wrzucić z całą marynatą do miski żaroodpornej i włożyć do piekarnika. Mięsko będzie soczyste i miękkie.
Do surówki można dodać paprykę, ogórka, i coś zielonego np. pietruszkę, koperek.
Komentarze