Niezwykle soczysty i aromatyczny filet z kurczaka w jesiennym wydaniu za sprawą ogromnej ilości grzybów leśnych oraz pieczonych ziemniaków.
50 min
Składniki:
4 piersi kurczaka, u mnie z domowej hodowli
mąka
młotkowany pieprz czarny, kolendra i gorczyca biała
sól, u mnie himalajska różowa
masło sklarowane do smażenia
sos grzybowy:
1 - 1,5 kg mieszanych grzybów leśnych, prawdziwki, prawdziwki ceglastopore, podgrzybki i maślaki
5 szalotek
łyżka masła
pół szklanki śmietany
sól grzybowa
pieprz czerwony w całości
świeży lubczyk
nać selera, 1-2 gałązki
Filet z kurczaka z sosem grzybowym i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE MIĘSA:
Piersi dzielimy na pół, tak by otrzymać 8 kotletów Następnie lekko je rozbijamy.
2.Mąkę mieszamy z przyprawami.
3.W mące panierujemy kotlety. Następnie smażymy na sklarowanym maśle, aż się ładnie zrumienią z obu stron.
4.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Grzyby kroimy i dusimy na maśle. Do grzybów dodajemy pokrojone w plasterki szalotki. Dusimy około 20 - 30 minut. Grzyby doprawiamy do smaku solą grzybową. Dodajemy śmietanę. Dusimy, aż sos zrobi się zawiesisty. Dodajemy pokrojoną zieleninę. Posypujemy czerwonym pieprzem.
5.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW:
Roztapiamy masło, dodajemy do niego rozmaryn. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Do pokrojonych ziemniaków wlewamy masło, miód, wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż ziemniaki będą dokładnie pokryte mieszanką przypraw. Wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni C piekarnika na 30 - 35 minut.
6.Kotlety z kurczaka wykładamy na sos grzybowy i otaczamy pieczonymi ziemniakami. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze