Filet z kurczaka z czosnkiem i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Takiej szynki nie kupisz w żadnym sklepie, cudowna w smaku za przyczyną świetnego połączenia przypraw, polecam .

  • 48 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1200 g fileta z kurczaka
    22g soli peklowej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 łyżka majeranku
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Filet z kurczaka z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponakłuwać.
  • 2. Przyprawy i zioła wymieszać, dodać również żelatynę. Natrzeć nimi filety. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 24 h do zamarynowania.
  • 3. Zamarynowane mięso włożyć do worka i następnie do szynkowara, a szynkowar do garnka z wodą. Na spodzie garnka z wodą umieścić ściereczkę.
  • 4. Parzyć ok 2h w temperaturze ok 80 stopni. Woda nie powinna wrzeć.
  • 5. Po upływie czasu, mięso wyjąć z garnka i wraz z szynkowarem schłodzić w zimnej wodzie.
  • 6. Wystudzoną szynkę włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rano wyjąć z szynkowara i worka, kroić na kanapki.
  • 7. Źródło: www.gotujmy.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować