Filet z kurczaka w warzywach

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -500 g fileta z kurczaka
    -400 g pieczarek
    -2 cukinie
    -1-2 papryki czerwone
    -2 duże cebule
    -2-3 marchewki
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -olej
    Zioła:
    -oregano
    -bazylia
    -czosnek
    Przyprawy:
    -pieprz
    -sól

Filet z kurczaka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na paseczki. Przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i odstawiamy przynajmniej na 20 minut. Pieczarki myjemy i kroimy. Cukinię, marchewkę obieramy i kroimy na talarki. Cebulę w większą kostkę, jak też paprykę. Przesmażamy cebulę. Wkładamy mięso i chwilę smażymy. Mięso przekładamy do miseczki. Na tym samym oleju smażymy pieczarki, do odparowania wody. Następnie dokładamy pozostałe warzywa, podlewamy gorącym bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości. Dokładamy mięso, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy. Całość powinna się jeszcze zagotować i gotowe. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy