Filet z kurczaka w sosie szczypiorkowym.

4.5 (193 ocen)

  • 45 min

Dzisiejszy pomysł na obiad. Nie pytając się domowników Czy obiad smakował... wiem że tak ;). Skąd? Wylizali talerze xD

  • 45 min

Składniki:

  • 6 filetów z kurczaka
    3/4 kostki margaryny Kasia
    2 ząbki czosnku
    4 małe cebulki
    1 szczypiorek
    mąka
    woda
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie szczypiorkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka wyczyścić z tłuszczu, kostek, różnego rodzaju błonek. W brytfannie rozpuścić margarynę, ułożyć filety. Filety odpowiednio przyprawić solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią. Między filety włożyć ząbki czosnku oraz obrane cebulki. Dusić pod przykryciem . Aż filety się zarumienią.
  • 2. Czas na odwrócenie filetów i ponownie doprawienie, tym razem tylko bazylią i oregano. Ponownie dusimy przez parę minut. Wyjmujemy czosnek.
  • 3. Po upieczeniu wyjmujemy filety, aby zagęścić sos. Do brytfanny wlewamy 2 szklanki wody oraz w 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką. Wszystko razem łączymy w jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Do osobnego naczynia wkładamy szczypiorek oraz 4 cebulki (, które wcześniej dusiły się z filetami). Wlewamy odrobinę sosu z brytfanny i blendrujemy, tak by uzyskać jednolitą (zieloną) masę, którą przekładamy do brytfanny. Doprawiamy odrobiną czosnku (granulowany).Wszystkie wyjęte filety przekładamy do powstałego sosu. Smacznego ;-)

Porady

Ilość podanych składników wystarczyła na obiad dla 5 osób. Mięsko dobrze smakuje z ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować