Filet z kurczaka w sosie szczypiorkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka wyczyścić z tłuszczu, kostek, różnego rodzaju błonek. W brytfannie rozpuścić margarynę, ułożyć filety. Filety odpowiednio przyprawić solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią. Między filety włożyć ząbki czosnku oraz obrane cebulki. Dusić pod przykryciem . Aż filety się zarumienią.
2.Czas na odwrócenie filetów i ponownie doprawienie, tym razem tylko bazylią i oregano. Ponownie dusimy przez parę minut. Wyjmujemy czosnek.
3.Po upieczeniu wyjmujemy filety, aby zagęścić sos. Do brytfanny wlewamy 2 szklanki wody oraz w 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką. Wszystko razem łączymy w jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Do osobnego naczynia wkładamy szczypiorek oraz 4 cebulki (, które wcześniej dusiły się z filetami). Wlewamy odrobinę sosu z brytfanny i blendrujemy, tak by uzyskać jednolitą (zieloną) masę, którą przekładamy do brytfanny. Doprawiamy odrobiną czosnku (granulowany).Wszystkie wyjęte filety przekładamy do powstałego sosu. Smacznego ;-)
Porady
Ilość podanych składników wystarczyła na obiad dla 5 osób. Mięsko dobrze smakuje z ziemniaczkami.
Komentarze