Filet z kurczaka w panierce migdałowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moją propozycją dziś jest pierś z kurczaka w panierce migdałowej .
Jeżeli jesteś ciekawy/a tego smaku zapraszam .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 pojedyńcze pierś z kurczaka
    * 4 jajka
    * Bułka tarta
    * Spora garść migdałów
    * Pieprz mielony czarny
    * Sól
    * Ziarenka smaku
    * Papryka słodka mielona
    * 1/4 kostki smalcu
    * 3/4 szklanki oleju
    * Ręcznik papierowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Filet z kurczaka w panierce migdałowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka w panierce migdałowej 1. Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy , usuwamy zbędne kawałki tłuszczu , chrząstki jeśli występują .
    Kroimy ostrym nożem na pół , dzieląc ją na dwa płaty. Od strony skóry nacinamy aby lepiej się zamarynowała.
    Migdały wkładamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozbijamy na bardzo małe kawałki .
    Bułkę tartą wysypujemy na talerz - ja używam głębokiego talerza.
    Jajka z odrobiną soli i pieprzu roztrzepujemy widelcem .

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smalec .
    Osuszone i podzielone płaty piersi kurczaka , przyprawiamy z każdej strony solą,pieprzem,papryką słodką mieloną oraz ziarenkami smaku . Dobrze wcieramy w mięso .
    Tak przygotowane filety zamaczamy z dwóch stron w jajku , następnie w bułce i jeszcze raz w jajku i w migdałach . Migdały nie muszą pokrywać fileta tak jak bułka .
    Następnie wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy na wolnym ogniu przez około 7 minut z każdej strony . Mały ogień ponieważ mięso musi dosmażyć się w środku a paniera ma być rumiana . Przed zdjęciem z ognia dobrze jest sprawdzić jakość mięsa w środku za pomocą lekkiego nacięcia . Pamiętajmy że mięsa są różne i grubości też wychodzą nam różne . Tak usmażone filety zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręcznik papierowy aby nam ociekły ze zbędnego tłuszczu .

    Podałam z ziemniakami z sałatką obiadową z warzyw świeżych i marynowanych z olejem lnianym
    https://www.blogger.com/blog/post/edit/8899730316960795550/5104733472767608713?hl=pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować