Filet z kurczaka w panierce migdałowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy , usuwamy zbędne kawałki tłuszczu , chrząstki jeśli występują .
Kroimy ostrym nożem na pół , dzieląc ją na dwa płaty. Od strony skóry nacinamy aby lepiej się zamarynowała.
Migdały wkładamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozbijamy na bardzo małe kawałki .
Bułkę tartą wysypujemy na talerz - ja używam głębokiego talerza.
Jajka z odrobiną soli i pieprzu roztrzepujemy widelcem .
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smalec .
Osuszone i podzielone płaty piersi kurczaka , przyprawiamy z każdej strony solą,pieprzem,papryką słodką mieloną oraz ziarenkami smaku . Dobrze wcieramy w mięso .
Tak przygotowane filety zamaczamy z dwóch stron w jajku , następnie w bułce i jeszcze raz w jajku i w migdałach . Migdały nie muszą pokrywać fileta tak jak bułka .
Następnie wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy na wolnym ogniu przez około 7 minut z każdej strony . Mały ogień ponieważ mięso musi dosmażyć się w środku a paniera ma być rumiana . Przed zdjęciem z ognia dobrze jest sprawdzić jakość mięsa w środku za pomocą lekkiego nacięcia . Pamiętajmy że mięsa są różne i grubości też wychodzą nam różne . Tak usmażone filety zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręcznik papierowy aby nam ociekły ze zbędnego tłuszczu .
Podałam z ziemniakami z sałatką obiadową z warzyw świeżych i marynowanych z olejem lnianym
https://www.blogger.com/blog/post/edit/8899730316960795550/5104733472767608713?hl=pl
Komentarze