filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Moje niedzielne danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka,
    3 łyzki mąki,
    5 łyzek przyprawy do kurczaka po staropolsku,
    30 dkg pieczarek,
    15 dkg sera zoltego,
    1 cebula,
    3 zabki czosnku,
    sol,pieprz,
    tymianek,
    papryka slodka,
    musztarda delikatesowa (ok 2-3 łyzki),
    olej do smazenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obsmazony filet 1. Piersi z kurczaka po oplukaniu i osuszeniu obtaczamy w mace wymieszanej z przyprawa do kurczaka po staropolsku.
    Wkladamy na goracy tluszcz i obsmazamy na zlocisty kolor.
    Po obsmazeniu filety ukladamy w naczyniu zaroodpornym.
  • 2. Obrane i posiekane w polplasterki pieczarki wrzucamy na patelnie i dusimy z dodatkiem soli, tymianku i papryki slodkiej.
    Wrzucamy posiekana cebule i czosnek.
    Chwile razem dusimy.
    Piersi z kurczaka smarujemy cienka warstwa musztardy, nakladamy na nia duszone pieczarki i scieramy na tarce ser zolty.
    Wkladamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować