Filet z kurczaka parzony - wędzony

  • wyświetlono: 4766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny , parzony, wędzony filet z kurczaka w osłonce.

logo
  • 6 porcje
  • 1800min
  • Średni

Składniki

1 kompletna pierś kurczaka razem ze skórą (nie przecinana, w całości)

przyprawy:

sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g.)
garść majeranku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
pół łyżeczki granulowanego czosnku
osłonki białkowe 2 x po 30-35 cm średnica najlepsza 120 mm

Sposób przygotowania przepisu:

Filet z kurczaka parzony - wędzony

  • Nacieramy ziołami.1. Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony2. Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony3. Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony4. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony5. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony6. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony7. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony8. Po uwędzeniu studzimy i do lodówki.
  • Filet z kurczaka parzony - wędzony9. Filet w przekroju.

Porady

UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika :) Sposób wędzenia dokładnie opisałam na swoim blogu, podaję link do artykułu. http://smakimariolki.blogspot.com/2017/01/domowy-sposob-wedzenia-wedlin-metoda-w.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuprzekąskidomowe wędlinywędzenie_w_garnkufilet_w_osłonce_wedzonyfilet_z_kurczaka_wedzony

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowany filet z indyka

Dodane przez: zzewa

Gotowany filet z indyka

Od czasu do czasu robię mięsa taką...

Wędzona pierś z kaczki

Dodane przez: Joanna Kryla

Wędzona pierś z kaczki

Mój pomysł na domową wędlinę. Tak...

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

Dodane przez: Czarek

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem,...

Mega ostre nadzienie w słonince,...

Wędzony schab z tłuszczykiem

Dodane przez: Czarek

Wędzony schab z tłuszczykiem

Bardzo smaczna wędlina, prosta...

schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide

Dodane przez: Nina80

schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i...

pyszny, kruchy, soczysty, rozpływający...

szynka

Dodane przez: Nina80

szynka parzona

bardzo łatwa w wykonaniu a smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE