Filet z kurczaka parzony w szynkowarze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

szynkowar

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka

    17 g soli

    szczypta majeranku

    szczypta lubczyku

    szczypta ulubionych ziół

    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Filet z kurczaka parzony w szynkowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy na sicie. Kroimy w plastry lub na kawałki po czym te kawałki nakłuwamy lub lekko rozbijamy młotkiem do mięsa (w celu naruszenia powłoki by była bardziej podatna na sklejenie) zasypujemy solą , żelatyną i przyprawami i układamy ciasno w szynkowarze (należy użyć wewnątrz specjalnego woreczka) Ubijamy mięso przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przyciskamy pokrywką i sprężyną i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.

    W garnku rozgrzewamy wodę i wstawiamy szynkowar. Parzymy w 75 st przez półtorej godziny.

    Po upływie tego czasu wyjmujemy i na kilka minut wstawiamy szynkowar do zimnej wody a potem odstawiamy do wystudzenia i na koniec do stężenia w lodówce.

    Po wyjęciu możemy się delektować pyszną dietetyczną drobiową wędlinką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować