Taki filet to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny :)
30 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
3 pojedyncze (duże) filety z kurczaka
80 g zielonej soczewicy
60 g sera mozzarella (kupionego na wagę) (20 g odkładamy)
20 g orzechów włoskich (6 g odkładamy)
25 g słonecznika łuskanego (łyżeczkę odkładamy)
sól
czosnek granulowany
torebka do pieczenia
około 6 wykałaczek
Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, osączamy.
2.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do sera.
3.Do orzechów wrzucamy słonecznik i ugotowaną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy.
4.Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca) i nadziewamy przygotowanym farszem każdy filet, spinamy wykałaczkami.
5.Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem (według uznania).
6.Następnie na przyprawione filety ścieramy odłożony ser i orzechy, na końcu posypujemy je odłożonym słonecznikiem.
7.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 45 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem, aby filety się przyrumieniły).
Komentarze