Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Taki filet to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    3 pojedyncze (duże) filety z kurczaka
    80 g zielonej soczewicy
    60 g sera mozzarella (kupionego na wagę) (20 g odkładamy)
    20 g orzechów włoskich (6 g odkładamy)
    25 g słonecznika łuskanego (łyżeczkę odkładamy)
    sól
    czosnek granulowany
    torebka do pieczenia
    około 6 wykałaczek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka nadziewany zieloną soczewicą, mozzarellą, orzechami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, osączamy.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do sera.
  • 3. Do orzechów wrzucamy słonecznik i ugotowaną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Filety myjemy, osuszamy, w każdym nacinamy kieszonkę (ale nie docinamy do końca) i nadziewamy przygotowanym farszem każdy filet, spinamy wykałaczkami.
  • 5. Gotowe mięso przekładamy do torebki do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem (według uznania).
  • 6. Następnie na przyprawione filety ścieramy odłożony ser i orzechy, na końcu posypujemy je odłożonym słonecznikiem.
  • 7. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 45 minut piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem, aby filety się przyrumieniły).
  • 8. Gotowe mięso kroimy na dowolne porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować