Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na majówkowym grillu pojawił się niskokaloryczny, soczysty i pyszny kawałek mięsa – filet z kurczaka podany z puree selerowym, którego delikatny smak zaskoczył nawet mnie. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    Marynata:
    3 łyżki żurawiny lub borówki do mięs
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    1 papryczka chilli drobno posiekana
    1 łyżka posiekanych listków kolendry
    4 łyżki oliwy
    Sól, pieprz
    Puree selerowo-jabłkowe
    ½ niedużego selera
    1 ziemniak
    1 jabłko
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej filety i marynujemy minimum godzinę ( najlepiej całą noc ). Rozpalamy grilla.

    Selera, ziemniaka i jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( tak aby przykryła warzywa) i gotujemy około 15 minut aż seler i ziemniak będzie miękki. Warzywa odcedzamy, ubijamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy masło i śmietankę i wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jeśli puree ma być aksamitne i gładkie możemy je przetrzeć przez sitko. Puree doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Filety z kurczaka grillujemy ( najlepiej na tacy aluminiowej ) po 5-8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i odstawiamy na chwilę na bok by mięso odpoczęło.

    Na talerz kładziemy porcję puree, filet kroimy w plastry i układamy na puree, serwujemy od razu np. z żurawiną : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować