Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

z grzybami leśnymi

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 cebula
    100 g grzybów leśnych (opieńki)
    1 papryka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    oregano
    bazylia
    60 g żółtego sera
    mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam)
    oliwa
    brązowy cukier

Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.
    Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i pokroić w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy