Danie mięsne , obiadowe, które praktycznie robi się samo w jednym naczyniu. Pasuje zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do ryżu ugotowanego na sypko.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 pojedynczych filetów z kurczaka
2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 por
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
½ szklanki bulionu lub rosołu
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
100 g sera dowolnego pleśniowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Filet z kurczaka duszony w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, usuwamy błonki , osuszamy ręcznikiem papierowym, nie rozbijamy, posypujemy z każdej strony uniwersalną przyprawą do drobiu, mieloną papryką oraz granulowanym czosnkiem, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, odstawiamy na 30 minut w temp pokojowej.
2.Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy każdy filet z kurczaka z obu stron, po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por, cebulę oraz czosnek, przykrywamy patelnię i dusimy.
3.Po ok. 10-12 minutach wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser oraz delikatnie doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10 minut na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem.
Komentarze