Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

w ostatnim czasie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się bardzo długo, aż dzisiaj postanowiłam, że spróbuję go zrobić.

  • 60 min

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
    szklanka bulionu
    4 ząbki czosnku
    10 dag sera gorgonzola
    połowa serka topionego Hochland śmietankowego
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    olej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy jak na bitki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i lekko (!) solimy. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki, rzucamy na rozgrzany olej, a następnie kładziemy na patelnię nasze mięso.
  • 2. Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się już całkiem, gotujemy jeszcze przez chwilkę, a następnie podbijamy lekko śmietaną z mąką.
  • 3. Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się już całkiem, gotujemy jeszcze przez chwilkę, a następnie podbijamy lekko śmietaną z mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować