w ostatnim czasie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się bardzo długo, aż dzisiaj postanowiłam, że spróbuję go zrobić.
60 min
Składniki:
duża pierś z kurczaka
szklanka bulionu
4 ząbki czosnku
10 dag sera gorgonzola
połowa serka topionego Hochland śmietankowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
olej
natka pietruszki
Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy jak na bitki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i lekko (!) solimy. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki, rzucamy na rozgrzany olej, a następnie kładziemy na patelnię nasze mięso.
2.Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy.
Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się już całkiem, gotujemy jeszcze przez chwilkę, a następnie podbijamy lekko śmietaną z mąką.
3.Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy.
Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się już całkiem, gotujemy jeszcze przez chwilkę, a następnie podbijamy lekko śmietaną z mąką.
Komentarze