Kurczak nadziewany kalarepką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Taki zestaw stanowi pyszny, letni obiadek! POLECAM.

Składniki:

  • Składniki:
    • Jeden podwójny filet z kurczaka,
    • 1 kalarepka,
    • Mały pęczek koperku,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • 2 łyżki tartego sera żółtego,
    • Sól
    • Pieprz do Smaku

Kurczak nadziewany kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacięcie kieszeni 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowany filet dzielimy na dwie części i oprószamy przyprawami. W każdej części nacinamy kieszeń i także oprószamy przyprawą do kurczaka. Mięso pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodzie.
  • pokrojona kalarepka 2. Między czasie kalarepkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Po odcedzeniu pozostawiamy do przestygnięcia.
    Koperek siekamy.
  • przygotowanie nadzienia 3. Do przestudzonej kalarepki dodajemy połowę koperku oraz ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • nadziewanie 4. Gotowym nadzieniem napełniamy kieszenie filetów. Kieszenie zamykamy. Można pomóc sobie spinając mięso wykałaczkami.
  • przed pieczeniem 5. Całość polewamy oliwą i oprószamy pozostałym koperkiem.
    Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości.
    Upieczone mięso kroimy w plastry i podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy