Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Taki zestaw stanowi pyszny, letni obiadek! POLECAM.
Składniki:
Składniki:
• Jeden podwójny filet z kurczaka,
• 1 kalarepka,
• Mały pęczek koperku,
• Przyprawa do kurczaka,
• 2 łyżki tartego sera żółtego,
• Sól
• Pieprz do Smaku
Kurczak nadziewany kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowany filet dzielimy na dwie części i oprószamy przyprawami. W każdej części nacinamy kieszeń i także oprószamy przyprawą do kurczaka. Mięso pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodzie.
2.Między czasie kalarepkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Po odcedzeniu pozostawiamy do przestygnięcia.
Koperek siekamy.
3.Do przestudzonej kalarepki dodajemy połowę koperku oraz ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
4.Gotowym nadzieniem napełniamy kieszenie filetów. Kieszenie zamykamy. Można pomóc sobie spinając mięso wykałaczkami.
5.Całość polewamy oliwą i oprószamy pozostałym koperkiem.
Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości.
Upieczone mięso kroimy w plastry i podajemy na ciepło.
Komentarze