REKLAMA

Filet z kaczki z sosem pomarańczowym

wyświetlono: 11996 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Na początku bałam się robić *filety z kaczki* ponieważ czytałam, że zrobić pyszna, krucha i soczystą kaczkę graniczy z cudem.

opublikowany: 13.01.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • *SKŁADNIKI*
    2 SZT fileta z piersi kaczki
    2 szt pomarańczy
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki cukru
    miód
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Filet z kaczki z sosem pomarańczowym?
Sposób przygotowania:

  • filety 1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać aby nie naciąć mięsa.
  • smażyc 2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć w nim kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!
  • posmarowac 3. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i z wierzchu posmarować miodem (wtedy skorka zrobi się bardzo chrupiąca), wstawić do nagrzanego piekarnika, około 30 min. w 90 st.
  • pomarancza 4. Teraz przygotujemy sos.
    Pomarańcza umyć i wyszorować w cieplej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. I z całego owocu wycinamy filety (czyli cząstki bez białej skórki)
    Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok bez pestek.
  • sos 5. Na patelnie, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, wrzucamy skórkę pomarańczową i chwile podsmażamy. Wlewamy sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Dodajemy łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru i redukujemy aż powstanie sos.
  • mięso 6. Kroimy na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina!
    Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika.
  • podajemy 7. Podajemy według gustu :) Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem

Porady

Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, ale nie kroimy jej od razu, tylko czekamy aż chwilę ostygnie i przestana wrzeć soki wewnątrz piersi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Piersi kaczki z sosem czekoladowym

Trochę nietypowe ale pyszne połączenie smaków.

kategoria: powidła Dania główne wina Sosy opublikowany: 06.11.2015 | wyświetlono: 1396 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: tycjanowa tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Soczysta, lekko krwista z obłędnym sosem - idealna na wystawne obiady.

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.08.2014 | wyświetlono: 1261 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE