Filet z kaczki z kluskami śląskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

soczysty kotlet z kaczki

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki
    oliwa
    pieprz
    majeranek
    kolendra

    kluski śląskie
    ziemniaki ugotowane
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól


Filet z kaczki z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin.

    Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę,
    uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej,
    Dokładamy wyjęta część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki,
    w każdej robimy wgłębienie
    Gotujemy w osolonej wodzie.

    Filet z kaczki kroimy na plastry pod skos, by plastry były większe , na grubość ok 1,5 cm .
    Nie solimy, jedynie posypujemy pieprzem ziołowym i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. po 2 min z każdej strony , do lekkiego zrumienienia.. sprawdzamy palcem, mięso powinno być sprężyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy