Filet z kaczki po azjatycku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatny filet z kaczki, aromatyzowany świeżym imbirem z dodatkiem grzybów mun.Zamiast sherry możemy użyć mieszanki soków z pomarańczy, limonki i marakui.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g filetów z kaczki (ze skórą)
    4 szalotki
    2 duże marchewki
    2 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru
    50 g grzybów mun
    1 limonka
    250 ml wytrawnego sherry
    250 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz

Filet z kaczki po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę na filetach nacinamy na krzyż. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Szalotkę skroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę (julienne). Czosnek i imbir obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
    Grzyby moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy w paski.
    Limonkę obieramy, skórkę siekamy, z owocu wyciskamy sok.
    Szalotkę, marchew, czosnek, imbir, grzyby i skórkę limonki przekładamy do naczynia z mięsem.
    Sherry mieszamy z bulionem i sokiem z limonki. 2/3 płynu wlewamy do mięsa. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 40 min w temperaturze 220°C.
    Następnie dodajemy resztę płynu i pieczemy kolejne 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy