Filet z indyka z boczkiem

  • wyświetlono: 705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W święta na moim stole królują ulubione potrawy wnucząt.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Łączyk, Strzelce Opolskie

Składniki

● ok. 1,2-kg fi let z indyka
● 8-10 plastrów boczku
● 5 gałązek szałwii
● 80 ml białego wytrawnego wina
● 500 ml rosołu
● 100 ml kremówki
● 2 cebule
● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
● sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Filet z indyka z boczkiem

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy.
    Nacieramy solą oraz pieprzem.
    Obkładamy listkami
    szałwii i plastrami boczku. Obwiązujemy
    nicią. Pieczemy ok.
    15 minut w temp. 175 °C.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w cząstki. Wkładamy do naczynia
    z indykiem i pieczemy
    15 minut. Wlewamy połowę
    rosołu. Pieczemy jeszcze godzinę,
    stopniowo polewając
    resztą rosołu i winem.
  • 3. Mięso i cebulę wyjmujemy.
    Sos zabielamy kremówką. Mieszając,
    dodajemy zasmażkę.
    Doprawiamy i zagotowujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakifilet z indyka

Komentarze

Podobne przepisy

Filet z indyka w sosie chrzanowym

Dodane przez: teresa-kr

Filet z indyka w sosie chrzanowym

Proste i dietetyczne danie, coś...

Filet z indyka duszony z warzywami

Dodane przez: teresa-kr

Filet z indyka duszony z warzywami

Sama wymyśliłam tę potrawę ,bardzo...

Faszerowany filet z indyka

Dodane przez: m_mroziu

Faszerowany filet z indyka

Można ją podawać na różne okazje...

Paprykowy filet z indyka

Dodane przez: joanna1974

Paprykowy filet z indyka

Papryka w tym daniu gra główną...

Filet z indyka w marynacie

Dodane przez: AnetaJ

Filet z indyka w marynacie musztardowo –...

Przepis na uniwersalne mięso, które...

gotowe

Dodane przez: ziutula

filet indyka na kapuście kiszonej z pieczarkami

smaczny, szybki, syty obiad a mięso...