Filet z indyka z boczkiem

  • wyświetlono: 566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W święta na moim stole królują ulubione potrawy wnucząt.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Łączyk, Strzelce Opolskie

Składniki

● ok. 1,2-kg fi let z indyka
● 8-10 plastrów boczku
● 5 gałązek szałwii
● 80 ml białego wytrawnego wina
● 500 ml rosołu
● 100 ml kremówki
● 2 cebule
● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
● sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Filet z indyka z boczkiem

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy.
    Nacieramy solą oraz pieprzem.
    Obkładamy listkami
    szałwii i plastrami boczku. Obwiązujemy
    nicią. Pieczemy ok.
    15 minut w temp. 175 °C.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w cząstki. Wkładamy do naczynia
    z indykiem i pieczemy
    15 minut. Wlewamy połowę
    rosołu. Pieczemy jeszcze godzinę,
    stopniowo polewając
    resztą rosołu i winem.
  • 3. Mięso i cebulę wyjmujemy.
    Sos zabielamy kremówką. Mieszając,
    dodajemy zasmażkę.
    Doprawiamy i zagotowujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakifilet z indyka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0g5s42q

Dodane przez: moniczkaala

Spaghetti warzywne z grecką nutą

Każdy powinien w swoim codziennym...

Śledzie w śmietanie

Dodane przez: klaudia0318

Śledzie w śmietanie

Uwielbiam takie śledzie z ziemniakami.

image-1r7h3kx

Dodane przez: Magster

PULPETY MIĘSNE ZAPIEKANE Z MAKARONEM POD...

Wiosna a z nią więcej casu będziemy...

Dodane przez: ziutula

Szpinak z ziemniakami i jajkiem sadzonym

pyszny, sycący jarski obiad............SMACZNEGO!!!

image-04qs3e8

Dodane przez: in-humility

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Pieczenie w całości to najprostszy...

papryki faszerowane

Dodane przez: agarybak76

Papryki faszerowane szynką mieloną w sosie...

Bardzo lubię faszerowane papryki....