Filet z indyka z boczkiem

  • wyświetlono: 615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W święta na moim stole królują ulubione potrawy wnucząt.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Łączyk, Strzelce Opolskie

Składniki

● ok. 1,2-kg fi let z indyka
● 8-10 plastrów boczku
● 5 gałązek szałwii
● 80 ml białego wytrawnego wina
● 500 ml rosołu
● 100 ml kremówki
● 2 cebule
● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
● sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Filet z indyka z boczkiem

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy.
    Nacieramy solą oraz pieprzem.
    Obkładamy listkami
    szałwii i plastrami boczku. Obwiązujemy
    nicią. Pieczemy ok.
    15 minut w temp. 175 °C.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w cząstki. Wkładamy do naczynia
    z indykiem i pieczemy
    15 minut. Wlewamy połowę
    rosołu. Pieczemy jeszcze godzinę,
    stopniowo polewając
    resztą rosołu i winem.
  • 3. Mięso i cebulę wyjmujemy.
    Sos zabielamy kremówką. Mieszając,
    dodajemy zasmażkę.
    Doprawiamy i zagotowujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakifilet z indyka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

pierś indycza w warzywach z ziemniakami

Dodane przez: agarybak76

Pierś indycza w warzywach z ziemniakami

Smakowite danie jednogarnkowe,...

Polędwiczka z młodymi warzywami

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi...

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej...

Indyk z mozzarellą

Dodane przez: czarrna

Indyk z mozzarellą

Klasyczne połączenia zawsze smaczne...

Indyk duszony ze szparagami i jarmużem

Dodane przez: czarrna

Indyk duszony ze szparagami i jarmużem

Sezon na szparagi w pełni :)

gulasz z indykiem

Dodane przez: agarybak76

Egzotyczny gulasz z indykiem i kokosową nutką

Intensywne curry, pikantne chili...