Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami i serem mozzarellą

4.48 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Filet indyczy w sosie pomidorowym z pieczarkami i serami doskonale sprawdzi się na pożywny obiad. Do tego tylko ryż na sucho , bądź ziemniaczki i gotowe:)Bardzo smaczne danie i szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 plasterków fileta z indyka-grubość ok. 1 cm.
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    30 dag. pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    4 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    2 szczypty cukru
    1 kulka mozzarelli-op. 220 g.
    2-3 łyżki startego parmezanu
    zielenina do posypania
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami i serem mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami i serem mozzarella 1. Plastry fileta posypuję przyprawą, obsmażam z obu stron na oleju. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone pieczarki , podsmażam, dodaję przecier, doprawiam solą, cukrem i pieprzem, doprowadzam do zagotowania. Do naczynia do pieczenia nakładam trochę sosu, układam mięso, mięso zalewam pozostałym sosem. Na wierzchu układam plasterki mozzarelli. Całość posypuję parmezanem, zapiekam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję posypane np. listkami bazylii.

Porady

Danie doskonale smakuje podane z ryżem, ale kasza czy ziemniaki, też się sprawdzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować