Filet z indyka pod paprykowo-kurkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka umyć , osuszyć. W miseczce połączyć 3 łyżki oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką mieloną paprykę, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na min.3-4 godz. Po tym czasie mięso wyjąć i krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (aby zamknąć pory).
2.Przygotować farsz: papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Kurki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i chwilę poddusić, aż wszystko zmiękknie, a płyn się zredukuje. Ostudzić.
3.Kiedy mieszanka ostygnie dodać starty żółty ser, bułkę tartą, keczup, śmietanę, ewentualnie sól, i pieprz do smaku. W indyku zrobić 2 nacięcia wzdłuż mięsa. Włożyć pół przygotowanego farszu a resztą posmarować wierzch mięsa. Tak przygotowany filet przełożyć do rękawa do pieczenia i piec 60-70 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć papier, by wierzch się ładnie zrumienił. Podawać pokrojony w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze