PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Filet z indyka po francuskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/65/bb51bcb6a1813bd2cfd4450dd350d54708e49869.jpeg19441460http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/filet-z-indyka-po-francusku
NA 5-6 PORCJI:
1 kg filetu z indyka, 1 kg pieczarek, natka pietruszki - pęk, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła klarowanego, 200 ml gęstej śmietany 18%, 500 g makaronu penne, olej arachidowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Filet z indyka po francusku
1.
Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce.
2.
Filet z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
3.
Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
4.
Na talerzach układamy kolejno: makaron, pieczarki, świeżą pietruszkę, a na wierzch filet pokrojony w plastry. Polewamy tłuszczykiem powstałym podczas pieczenia i podajemy. Smacznego! :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze