REKLAMA

Filet z indyka faszerowany ryżem i pieczarkami

wyświetlono: 1367 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tak przygotowane mięso świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielnym obiedzie jak i na np. świątecznym stole.

opublikowany: 12.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 duża marchew
    5-6 pieczarek
    1/2 torebki ugotowanego ryżu

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    500 g filetu z piersi indyka

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 jajko
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka posiekanego tymianku
    1 łyżeczka suszonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, mielona papryka
    2 łyżki oleju lub oliwy do marynaty
    2-3 łyżki oleju do smażenia
    rękaw foliowy do pieczenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm i cienko rozbić. Poukładać je w taki sposób, by na siebie zachodziły tworząc większy płat. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Marchew i pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć na oleju a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Farsz wymieszać z jajkiem i suszoną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Farsz rozsmarować na przygotowanym wcześniej mięsie, zwinąć ciasno w roladę. Roladę owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami.
  • 4. Oliwę wymieszać rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i mielona papryką. Roladę mięsną posmarować marynatą i włożyć do foliowego rękawa.
    Tak przygotowane mięso stawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: m_mroziu

Faszerowany filet z indyka

Można ją podawać na różne okazje i jest bardzo smaczna.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.03.2013 | wyświetlono: 16484 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: luna19 luna19

Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami

Wspaniala pieczeń na niedzielny obiad lub przyjęcie

kategoria: Dania główne opublikowany: 26.06.2014 | wyświetlono: 5599 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE