Filet z indyka faszerowany ryżem i pieczarkami

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Tak przygotowane mięso świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielnym obiedzie jak i na np. świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 duża marchew
    5-6 pieczarek
    1/2 torebki ugotowanego ryżu

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    500 g filetu z piersi indyka

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 jajko
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka posiekanego tymianku
    1 łyżeczka suszonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, mielona papryka
    2 łyżki oleju lub oliwy do marynaty
    2-3 łyżki oleju do smażenia
    rękaw foliowy do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka faszerowany ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm i cienko rozbić. Poukładać je w taki sposób, by na siebie zachodziły tworząc większy płat. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Marchew i pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć na oleju a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Farsz wymieszać z jajkiem i suszoną cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Farsz rozsmarować na przygotowanym wcześniej mięsie, zwinąć ciasno w roladę. Roladę owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami.
  • 4. Oliwę wymieszać rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i mielona papryką. Roladę mięsną posmarować marynatą i włożyć do foliowego rękawa.
    Tak przygotowane mięso stawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Ryż Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować