Filet z dorsza po szlachecku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Często przyrządzam na obiad ryby, które łowi mój przyszły teść. Są bardzo smaczne. Narzeczonemu i jego rodzicom to danie przypadło do gustu.

Składniki:

  • ● 60 dag filetów z dorsza
    ● 5 łyżek oleju
    ● 10 dag suszonych moreli lub z puszki
    ● 3/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● szczypta cynamonu
    ● szczypta imbiru
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● łyżka maggi
    ● łyżka vegety
    ● łyżka masła
    ● mąka

Filet z dorsza po szlachecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone morele zalewamy
    ciepłą wodą i odstawiamy na ok.
    15 minut do namoczenia. Osączamy
    i drobno kroimy.
  • 2. Owoce zalewamy winem.
    Wsypujemy cynamon oraz imbir.
    Gotujemy 10 minut na małym
    ogniu. Lekko studzimy
    i miksujemy. Doprawiamy do
    smaku maggi oraz kilkoma kroplami
    soku z cytryny.
  • 3. Filety myjemy i osuszamy.
    Nacieramy vegetą i skrapiamy
    resztą soku z cytryny. Kroimy
    w 2-3 duże kawałki. Obtaczamy
    w mące. Smażymy z obu stron
    na rozgrzanym oleju.
  • Filet z dorsza po szlachecku 4. Filety przekładamy do posmarowanego
    masłem naczynia
    żaroodpornego. Polewamy
    sosem. Pieczemy ok. 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.

Porady

● Potrawa będzie bardziej delikatna, jeśli ryby (bez obtaczania w mące) zamiast smażyć, upieczemy w piekarniku. Ładny aromat uzyskamy, wkładając do środka gałązkę rozmarynu.

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy