Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dorsz to klasyka, ale w połączeniu z miętą cytrynową jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Zapachowe dodatki sprawiają, że znana na naszych stołach ryba doznaje niepowtarzalnego, nowatorskiego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 750g fileta z dorsza
    oliwa

    Marynata:
    2 pęczki kopru
    2 pęczki natki z pietruszki
    1 pęczek mięty cytrynowej
    6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek naturalnego jogurtu
    sól
    pieprz

Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xok9in 1. Marynata:
    Natkę, koper i miętę posiekać, następnie wrzucić do blendera, dodać suszone pomidory, czosnek, jogurt, wszystko zmiksować.

  • image-2boxxxm 2. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-0v3sc0e 3. Dorsza oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na każdy filet wyłożyć
    dość grubą warstwę marynaty ziołowo – miętowej i piec
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy