Dorsz to klasyka, ale w połączeniu z miętą cytrynową jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Zapachowe dodatki sprawiają, że znana na naszych stołach ryba doznaje niepowtarzalnego, nowatorskiego smaku.
60 min
Składniki:
750g fileta z dorsza
oliwa
Marynata:
2 pęczki kopru
2 pęczki natki z pietruszki
1 pęczek mięty cytrynowej
6 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
2 ząbki czosnku
6 łyżek naturalnego jogurtu
sól
pieprz
Filet z dorsza otulony ziołowo - miętową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Natkę, koper i miętę posiekać, następnie wrzucić do blendera, dodać suszone pomidory, czosnek, jogurt, wszystko zmiksować.
2. Doprawić solą i pieprzem.
3.Dorsza oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Na każdy filet wyłożyć
dość grubą warstwę marynaty ziołowo – miętowej i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Komentarze