Filet z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Domownicy wiedzą, że w mojej kuchni można spodziewać się nietypowych połączeń smaków. Filet nadziany porzeczką był jednak dla nich zaskoczeniem! Po spróbowaniu oceny były jak najbardziej pozytywne- Mnie samą danie urzekło nie tylko smakiem ale i kolorem:) POLECAM!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • ¾- 1 szklanka czarnej porzeczki ( w zależności jak duży mamy filet)
    • Łodyga mięty,
    • Około 5 dag sera żółtego,
    • 0,5 małej cebuli,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • ¼ łyżeczki cukru,
    • 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacięcie kieszeni 1. Mięso myjemy, osuszmy i dzielimy na dwie części (pojedyncze filety). W tak przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Zarówno środek nacięć jak i wierzch filetów oprószamy do smaku przyprawami. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • siekanie mięty 2. Cebule kroimy w drobną kostkę. Miętę siekamy. Porzeczkę myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • składniki nadzienia 3. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • przed pieczeniem 4. Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Jeżeli jest taka konieczność brzegi spinamy wykałaczkami. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-40 minut w 180˚C.
    Gotowe kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować