Filet z kurczaka z botwinką

0 (0 ocen)

Mięso podajemy na obiad w towarzystwie młodych ziemniaków!! Filet tak przygotowany jest odrobię bardziej pracochłonny od popularnego kotleta, ale zaręczam, że jego smak zrekompensuje nam to z nawiązką.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • Jeden podwójny filet z kurczaka,
    • 1 pęczek młodej botwinki,
    • Około 4-5 dag sera żółtego,
    • Mały pęczek młodego koperku,
    • Świeżo mielony pieprz,
    • Sól morska świeżo mielona,
    • 2-3 łyżki oleju,

Filet z kurczaka z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacinanie kieszonki 1. Fileta kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na dwie porcje. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę.
  • obsmażanie botwinki 2. Botwinkę myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim botwinkę. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • pokrojony ser 3. Ser kroimy w słupki lub małe plasterki.
  • napełnianie 4. Gotową botwinką oraz serem wypełniamy wnętrze filetów . Kieszenie zamykamy spinając wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
  • prze pieczeniem 5. Koperek siekamy i oprószamy nim wierzch mięsa. Tak przygotowane kieszonki pieczemy około 30 minut w 180˚C do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy