Mięso podajemy na obiad w towarzystwie młodych ziemniaków!! Filet tak przygotowany jest odrobię bardziej pracochłonny od popularnego kotleta, ale zaręczam, że jego smak zrekompensuje nam to z nawiązką.
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje:
• Jeden podwójny filet z kurczaka,
• 1 pęczek młodej botwinki,
• Około 4-5 dag sera żółtego,
• Mały pęczek młodego koperku,
• Świeżo mielony pieprz,
• Sól morska świeżo mielona,
• 2-3 łyżki oleju,
Filet z kurczaka z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na dwie porcje. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę.
2.Botwinkę myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim botwinkę. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
3.Ser kroimy w słupki lub małe plasterki.
4.Gotową botwinką oraz serem wypełniamy wnętrze filetów . Kieszenie zamykamy spinając wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
5.Koperek siekamy i oprószamy nim wierzch mięsa. Tak przygotowane kieszonki pieczemy około 30 minut w 180˚C do miękkości.
Komentarze