Filet w sosie jarmużowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gdy filet w towarzystwie jarmużu pojawia się na naszym stole, wówczas obiad zamienia się w prawdziwą ucztę.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    - 6 porcji fileta (1 mała pierś),
    - Sól, przyprawa uniwersalna, pieprz,
    - 2 szklanki bulionu,
    - 2 łyżki płaskie mąki,
    - 1 łyżka śmietany,
    - 25 dag ugotowanego i drobno pokrojonego jarmużu,
    - 6 plasterków sera żółtego,
    - Olej do smażenia

Filet w sosie jarmużowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet w sosie jarmużowym 1. Każdy kawałek fileta lekko rozbijamy, przyprawiamy i smażymy z obu stron.
  • Filet w sosie jarmużowym 2. Do 1,5 szklanki bulionu dokładamy jarmuż i razem miksujemy. Podgrzewamy. W pozostałej ilości bulionu rozmącamy mąkę oraz śmietanę. Zagęszczamy i zabielamy nasz sos wlewając mieszaninę do bulionu z jarmużem. Chwilkę gotujemy by skrobia się rozkleiła. Doprawiamy
  • 3. Na usmażone filety nakładamy po plasterku sera i zapiekamy w piekarniku by ser się rozpuścił
  • 4. Do talerzyków wlewamy sos i zatapiamy w nim po 2 kawałki fileta z serem (na jedną porcję).

Porady

Podajemy na gorąco np. do ziemniaków, klusek lub jako samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy