Filet w śmietanie

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Bardzo smakuje dzieciom, sos ma wyjątkowy smak. Gotowany filet jest odpowiednim daniem dla dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    3-4 łyżki śmietany 12%
    1 cebula
    1/2 marchewki
    1/2 pietruszki
    1 czosnek
    malutki kawałek papryczki chili
    przyprawy:
    szczypta bazylii i ziół prowansalskich i papryki ostrej
    wegeta, sól , piepsz
    gałązka natki pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta pociąć na więkrze kawałki, oprószyć solą i piepszem.
    Cebulę pociąć w kostkę, przełożyć na patelnię.Fileta również poukładać,.obsmarzać delikatnie z obu stron, ale nie przypiekać.
    W między czasie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, papryczkę chili ,startą na więkrzych oczkach marchewkę i część pietruszki. Resztę pietruszki zostawić w kawałku.
    Przyprawić bazylią, ziołami prow., wegetą,
    Zalać wodą i dusić do miękkości na małym ogniu, pilnować aby woda się nie wygotowała.
    Po dodaniu wody będzie trzeba doprawić solą i pieprzem .
  • 2. Śmietanę rozkłucić w 1/3 szklanki wody, oraz gorącym sosem.
    Połączyć ze sosem , dodać natkę pietruszki
    Gotować 5 minut.
  • 3. W razie potrzeby sos zagęstnić mąką ziemniaczaną.
    Pół łyżki rozpuścić w odrobinie wody i powoli dodawać do sosu. Trzeba uważać aby sos nie zgęstniał za bardzo.
    Danie dobrze smakuje z ziemniakami i sałatką z marchewki

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować