Filet w sezamie z marchewką na gęsto

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To nowe danie w naszym jadłospisie. Marchewka bardzo smakuje synkowi.

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
    5 łyżek mąki
    8 łyżek sezamu
    3 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    6 dużych marchewek
    łyżka masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pieprz, sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w sezamie z marchewką na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet w sezamie z marchewką na gęsto 1. Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w dużą kostkę. Zalewamy wodą 1 cm ponad poziom marchewki. Dodajemy masło i gotujemy do miękkości.
    3 łyżki mąki mieszamy z ok. 1/2 szkl. wody i wlewamy do marchewki. Mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy
    natkę. Mieszamy.
  • 2. Jajka rozkłócamy, doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Sezam mieszamy z bułką.
  • 3. Fileta myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na dwa kotlety i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na
    koniec w sezamie. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy na ciepło z ugotowanymi ziemniakami i marchewką.

Porady

● Potrawa będzie miała orientalny smak, jeśli do panierki dodamy trochę curry, a do marchewki – pędy bambusa. ● Danie można też podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować