Filet w piegowatej panierce

  • wyświetlono: 134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pyszny kotlecik z dodatkiem siemienia lnianego

zzewa

Składniki


6 małych pojedynczych filetów z kurczaka
2 jaka
2 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
Panierka :
1,5 szk płatków kukurydzianych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo :
olej do smażenia
mąka do obtaczania

Sposób przygotowania przepisu:

Filet w piegowatej panierce

  • 1. Filety umyć i jeśli są za grube rozciąć. Każdy z filetów oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Jajka rozmieszać z majonezem dodając sól i pieprz. W rozdrabniaczu umieścić płatki kukurydziane i siemię lniane i zmiksować. Siemię będzie tylko lekko zmiksowane i widoczne będą ziarenka. Do siemienia i płatków wsypać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Na patelni rozgrzać olej.
  • 2. Każdy filet obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w majonezowym jajku i panierować w panierce. Kotlety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urody

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

Dodane przez: magdzia44448

DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszna ryba na piątkowy obiad z...

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....