Filet w boczku z kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na kurki się zaczął, za pewne każdy lubi tak smaczne grzybki, proponuję wykorzystać na danie obiadowe. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, który sprawia, że potrawa jest soczysta w pysznym sosie z aromatycznymi kurkami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
    • Cebula
    • 20 dag grzybów kurek
    • ½ śmietany 18 %
    • 2 łyżeczki mąki pszennej
    • Sól
    • Pieprz
    • Przyprawa do kurczaka
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w boczku z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180°C.
  • sos 2. 2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.
    3. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną 2 minuty gotujemy.
  • danie 3. 4. Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
    5. Danie gotowe
    6. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować