Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem, żółtym serem, do tego odrobina wiśniowej konfitury. Smaczne połączenie mięsa ze słodyczą owoców na pewno zachwyci domowników.
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
-4 plastry sera żółtego
-4 plastry ananasa z puszki
-4 łyżeczki wiśniowej konfitury
-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
Filet po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na połowy (wszerz). Dokładnie nacieramy pieprzem, solą oraz papryką słodką, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy oliwę, mięso nakłuwamy wykałaczką dość często (po upieczeniu będzie soczyste). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
2.Piekarnik przykręcamy do 150 stopni. Wyjmujemy zapieczone mięso i na każdym kawałku układamy po dwa plastry odsączonego z zalewy ananasa.
3.Następnie na ananasa po dwa plastry sera żółtego. Mięso wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem w dziurce powstałej od ananasa układamy konfiturę wiśniową. Smacznego!
Komentarze