Filet po hawajsku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem, żółtym serem, do tego odrobina wiśniowej konfitury. Smaczne połączenie mięsa ze słodyczą owoców na pewno zachwyci domowników.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    -4 plastry sera żółtego
    -4 plastry ananasa z puszki
    -4 łyżeczki wiśniowej konfitury
    -2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    -4 łyżki oliwy z oliwek
    -sól i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Ser

Filet po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na połowy (wszerz). Dokładnie nacieramy pieprzem, solą oraz papryką słodką, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy oliwę, mięso nakłuwamy wykałaczką dość często (po upieczeniu będzie soczyste). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2 2. Piekarnik przykręcamy do 150 stopni. Wyjmujemy zapieczone mięso i na każdym kawałku układamy po dwa plastry odsączonego z zalewy ananasa.
  • 3 3. Następnie na ananasa po dwa plastry sera żółtego. Mięso wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem w dziurce powstałej od ananasa układamy konfiturę wiśniową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować