Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna i prosta ryba, wystarczy kromka czerstwego chleba i trochę świeżych ziół. Ryba w złocistej i chrupiącej panierce.

  • 20 min

Składniki:

  • 400 g fileta z mintaja
    1 kromka ciemnego czerstwego chleba (może być z ziarnami)
    5 listków świeżej bazylii
    4 gałązki świeżego oregano
    2-3 łyżki bułki tartej
    4-5 łyżek mąki pszennej
    1/2 cytryny (sok)
    1 duże jajko
    sól i pieprz
    olej rzepakowy (do smażenia)

Mintaj w panierce chlebowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb zmielić w blenderze, również bazylię i oregano zmielić, dodać do chleba, wymieszać. Można dodać bułkę tartą (ale niekoniecznie).
  • 2. Jeżeli filety są zamrożone to należy je koniecznie odmrozić. Każdy polać sokiem z cytryny, posolić i posypać pieprzem.
  • 3. Do miseczki wybić jajko, rozbełtać, na talerzyk wsypać mąkę. Rybę najpierw obtaczać w mące, potem w jajku i na koniec w chlebowej panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty na każdą stronę. Uważać, bo panierka szybko się przypala.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy