Filet kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie

4.5 (184 ocen)

  • 50 min

O kurczę :) Zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą potrawkę z fileta kurczaka. Filet marynowany w miodzie i musztardzie z dodatkiem soku z cytryny okazał się idealną kompozycją smaków. Polecam przepis, prosty w wykonaniu zwłaszcza jeśli nie macie zbyt dużo czasu na wymyślny i pracochłonny obiad:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    - 1 duży, podwójny filet z kurczaka
    - 10 dużych pieczarek
    - 220 g czerwonej fasolki w zalewie
    - 220 g kukurydzy
    - 1 duża cebula
    - sól i pieprz do smaku
    - łyżeczka ziarenek kolendry (rozgnieść)
    - 2 łyżki (płaskie) margaryny

    Marynata:

    - 2 - 3 łyżki płynnego miodu
    - 2 łyżki musztardy delikatesowej
    - 2 łyżeczki soku z cytryny

    Dodatkowo:

    - 2 woreczki ryżu lub kaszy
    - ulubione kiełki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Filet kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta umyć, pokroić w grubsze kawałki, włożyć do szklanego naczynia, dodać składniki marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywcza i odstawić na 20 min do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić zamarynowany filet, podsmażać na dużym płomieniu od czasu do czasu mieszając by zrumienił się z obu stron. Gdy będzie podpieczony zmniejszyć płomień, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę, oraz obrane i pokrojone pieczarki. Całość doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą, dusić pod przykryciem ok 15-20 min podlewając co jakiś czas wodą. Dodać kukurydzę i fasolę z połową fasolowej zalewy, wymieszać, ew. doprawić, dolać ok. 1/3 szkl. wody, dusić jeszcze przez 5 min. Podawać z ryżem lub kaszą, dekorować kiełkami:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować