Filet drobiowy zapiekany w sosie pomidorowo - migdałowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardziej odświętne i egzotyczne, a zarazem proste i tanie danie z kurczaka. Zapiekane filety w sosie ze świeżych pomidorów i blanszowanych migdałów tworzą piękną kompozycję zarówno dla smaku jak również dla wzroku!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    - 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem

    Sos:

    - 3 średnie pomidory
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości
    - szczypta chili
    - liść laurowy
    - oliwa
    - 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżeczka octu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet drobiowy zapiekany w sosie pomidorowo - migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

    2. Pomidory kroimy na ósemki, podlewamy 2-3 łyżkami wody i gotujemy na wolnym ogniu z pieprzem, solą, chili i liściem laurowym, do momentu, aż zaczną się rozpadać.

    3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, blanszujemy migdały i czosnek, dodajemy do wywaru z pomidorów. Następnie na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, łączymy z resztą składników. Całość blendujemy na gładką masę razem z chlebem, dodajemy ocet i przyprawiamy do smaku.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, w naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy sosem. Czas zapiekania ok 30 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować