Filecik w kolorach lata

0 (0 ocen)

Ładnie się prezentuje na stole i wspaniale smakuje:) polecam:))

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ( ok. 200-250g)
    1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    sól do smaku
    1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego

    Farsz:

    1 biała papryka
    4 gałązki bazylii świeżej
    2 łyżki gotowanego bobu
    3 duże rzodkiewki
    3 łyżki czerwonych porzeczek
    1 łyżka oliwy
    sól,świeżo mielony pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    1/2 płata ciasta francuskiego

Filecik w kolorach lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dobrze mięso natrzeć. Odłożyć na pól godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz.
  • składniki farszu 2. Farsz: Paprykę umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne. Przełożyć do blendera, dodać oberwane listki z bazylii i zmiksować. Odcisnąć sok i przełożyć do miski. Bób obrać ze skorupki i w palcach rozgnieść każde ziarno i także przełożyć do miski. Sprawione rzodkiewki zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć soki. Dodać do miski z resztą warzyw. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z gałązek. Dodać do miski. Wlać oliwę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
  • farsz rozsmarować 3. Wykonanie: Płat mięsa położyc na desce i rozsmarować obficie farsz. Spiąć wykałaczkami.
  • mięso owinąć ciastem 4. Ciasto rozłożyć na desce, ułożyć mięso i zamknąć paczuszkę ( w dowolny sposób)i delikatnie zwilżyć wodą.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 30 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy