Filecik w kolorach lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dobrze mięso natrzeć. Odłożyć na pól godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz.
2.Farsz: Paprykę umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne. Przełożyć do blendera, dodać oberwane listki z bazylii i zmiksować. Odcisnąć sok i przełożyć do miski. Bób obrać ze skorupki i w palcach rozgnieść każde ziarno i także przełożyć do miski. Sprawione rzodkiewki zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć soki. Dodać do miski z resztą warzyw. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z gałązek. Dodać do miski. Wlać oliwę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.
3. Wykonanie: Płat mięsa położyc na desce i rozsmarować obficie farsz. Spiąć wykałaczkami.
4. Ciasto rozłożyć na desce, ułożyć mięso i zamknąć paczuszkę ( w dowolny sposób)i delikatnie zwilżyć wodą.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 30 minut. Smacznego!
Komentarze